TPMS er et relativt nytt begrep på det norske markedet. Vi har samlet litt informasjon i form av tekst og film slik at du enkelt kan forstå hva dette er, og hva det betyr for deg som bileier.

TPMS står for Tire Pressure Monitoring System, og er et system som overvåker lufttrykket i dekkene. Ved for laft dekktrykk, eller en punktering, vil man få et varsel i bilen.
Den nye loven sier at alle personbiler registrert etter 1.November 2014 skal være utstyrt med TPMS. Eldre modeller vil også kunne ha et TPMS system montert. Dette er litt avhengig av hvilken bilmodell du har. For resten av bilparken vil ikke pålegget gjelde før i 2017.
Ved å hele tiden ha et optimalt lufttrykk, vil en ha lavere rullemotstand, noe som gir bedre dekkøkonomi og mindre bruk av drivstoff. Korrekt lufttrykk gir dekkene optimale egenskaper, noe som har stor betydning for sikkerheten.
Enkelte systemer må kalibreres etter sesongbytte på hjul. Dette krever spesialutstyr og må gjerne gjøres av en dekkforhandler. Derfor blir det for enkelte ikke fritt fram å bytte dekk i garasjen lengre.
Et direkte TPMS-system overfører data direkte fra ventilen til bilen informasjonssystem ved hjelp av sensorer som måler dekktrykk og temperatur. Denne typen varsling er mer nøyaktig enn indirekte systemer. Den direkte typen vil dog ofte måtte ha kalibrering ved bytte av hjul.
Et indirekte TPMS-system baserer seg på eksisterende sensorer i ESP/ABS systemet. Denne er noe mindre presis og kan kun utføre målinger når hjulene går rundt. I gjengjeld kreves ingen kalibrering ved bytte av hjul.
Ja, det kan vi! Bilgummilageret har investert i moderne TPMS diagnosesystem og TPMS-ventiler. Vi kan konfigurere eksisterende ventiler og programmere nye – til de aller fleste bilmerker. Våre medarbeidere er godt kurset og opplært i denne teknologien, så ikke nøl med å ta kontakt hvis du lurer på noe.